Απαστράπτουσα ψυχή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Μίκλος Κότσαρ (1933-2019)
O vos omnes
Λορέντσο Ντονάτι (γενν. 1972)
Anima raggiante
Σολίστ: Δέσποινα Κελεσίδου, Σταυρούλα Βασιλακάκη, Δήμητρα Αθανασάτου
Τίνε Μπετς (γενν. 1993)
Deliver me, o Lord
Μάνα μου, μάνα
Παραδοσιακό διαφόρων λαών (ελληνική απόδοση: Χριστόδουλος Χάλαρης, στίχοι: Νίκος Γκάτσος, χορωδιακή επεξεργασία: Σοφία Γιολδάση)
Σολίστ: Άντρια Προκοπά
Αμπρός Τσόπι (γενν. 1973)
Sing joyfully to God
Cantate Domino
Η ίδια η φύση της λέξης «ψυχή» δηλώνει κάτι άχρονο, άυλο, ατέρμονο… Μια μαγική υπόσταση που δεν χωράει στα στενά πλαίσια του νου. Η «Απαστράπτουσα ψυχή», δανεισμένη σε μετάφραση από το έργο του Λορέντζο Ντονάτι Anima raggiante, είναι η ψυχή του Ιησού. Είναι η φωνή της αλήθειας που κλαίει μόνη, στη σιωπή, για τα δεινά αυτού του κόσμου (Piange la voce… sola… nel silenzio). Ο Ντονάτι παντρεύει το σπαρακτικό κείμενο του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο με τους Θρήνους του Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα, δημιουργώντας ένα κράμα παλαιάς και νέας μουσικής γλώσσας. Πάνω σε αυτό το δίπολο είναι δομημένο και το υπόλοιπο πρόγραμμα της συναυλίας, με κείμενα που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά που η μουσική τους εκφράζεται μέσα από το πρίσμα σύγχρονων τεχνικών συνθετικής χορωδιακής γραφής.
Ο Ούγγρος συνθέτης Μίκλος Κότσαρ, ο δικός μας Χριστόδουλος Χάλαρης και ο μόλις 29χρονος πολυβραβευμένος Σλοβένος συνθέτης Τίνε Μπετς δίνουν πνοή στο Θείο Πάθος, τον θρήνο και τον θάνατο. Στις δύο τελευταίες συνθέσεις του προγράμματος, ο επίσης Σλοβένος, έμπειρoς συνθέτης Αμπρός Τσόπι μάς υπενθυμίζει ότι μετά τον θάνατο προσμένεται καρτερικά η Ανάσταση, γι’ αυτό και αξίζει πάσα ευγνωμοσύνη, «εν χορδαίς και οργάνοις», για το δώρο της ανθρώπινης ζωής.
Όλες οι συνθέσεις είναι δημιουργίες εγκόσμιες που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όπως κάνουν συμβολικά και οι Καρυάτιδες του Μουσείου της Ακρόπολης, στο οποίο η μουσική αυτή θα ηχήσει. Η χορωδιακή τέχνη συνδιαλέγεται με τα γλυπτά του Παρθενώνα και με την αιώνια «Απαστράπτουσα ψυχή» που αιωρείται στον ουράνιο θόλο που μας περιβάλλει. — Σ. Γ.
Voci Contra Tempo
Δήμητρα Αθανασάτου, Σταυρούλα Βασιλακάκη, Ελένη Δημοπούλου, Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Ρία Καραματσούκη, Εύα Καρκαφίρη, Δέσποινα Κελεσίδου, Μαρία Κονδυλίδου, Πανδώρα Λιασοπούλου, Ελένη Μαντά, Άντρια Προκοπά, Πηνελόπη Broomhead-Πετρομελίδου, Μαρία Σβάρνα, Έλενα Τζήκα, Στέλλα Τζίνα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Πελαγία Χατζηνικήτα, Λία Χατζοπούλου
Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη και έχει την είσοδό του στον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009 και φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεσή του οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Επιπλέον, το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του Μουσείου με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης επιδιώκοντας να γίνει η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.